Fosna Mc Klubb Kristiansund

https://fosnamc.webs.com/

Trimming eller Tuning

TRIMMING ELLER TUNING

Mye er blitt sagt og skrevet om trimming og tuning av motorsykler. Selv ble jeg litt nysjerrig da jeg så en annonse her i MC-avisa fra Twin Thunder i Lyngdal. De reklamerer med flunkens ny Dyno-benk og tuning av MC. Jeg tok med meg en 2006 Harley-Davidson Street Bob og satte kursen sørover.


Tuning og trimming
Før vi satte i gang operasjonen fikk jeg over en kaffekopp, innføring i begrepene “tuning” og “trimming”. Det var verkstedssjef Bias som forklarte.
Trimming er kort fortalt når en tilfører mer hestekrefter og dreiemoment til motoren. Dette kan gjøres på flere måter. Man kan skifte luftfilter, eksosanlegg, kammer, dyser, porte topper, turbo, kompressor, øke sylinderstørrelse osv.
Tuning derimot, er å sørge for at motoren får en optimal blanding av bensin og luft over hele turtallsspekteret. Noen kloke hoder har beregnet seg frem til at det optimale   blandingsforholdet i en forbrenningsmotor skal være 13,1 deler luft og en del bensin. Dette øker ikke effekt men gjør kjørekomforten og aks-pådrag blir bedre.

For mager
For å imøtekomme dagens strenge regler for CO2 utslipp blir bensinmengden pint ned. Dette gjør at blandingen blir for mager og sykkelen ligger og ”jager” ved jevnt turtall, noe som kan være svært irriterende. Når en ligger jevnt i for eksempel 80 km/t, nykker og rister det i sykkelen. Et annet kjennetegn på mager blanding er at det smeller i pottene i nedoverbakke når en slipper gassen.

Power-commander
For å rette opp dette installerer man en Power-commander. Det finnes også andre liknende produkter som gjør samme jobben. Power-comanderen leveres med CD og USB kopling slik at du kan koble den til datamaskinen din hjemme. Der kan du laste ned fra internett de programmene som passer din MC best. Disse er utprøvd og designet etter mange timers tuning i dyno-benken forklarer Bias. Her oppgis det hva akkurat hvert program er laget for. Har du f.eks. en Harley-Davidson 07 Softail med Screamin Eagle stage2 eksosanlegg og et Vance & Hines luftfilter finner man et program med disse spesifikasjonene og lagrer det på Power-commanderen. Det samme er det om du har en Aprilia, Honda osv. Man finner bare de spesifikasjonene en trenger for å mache MCen. Det er jo de færreste som er oppsatt med en dynobenk hjemme i garasjen og det trenger man altså for lese av effekten dette har på kjøretøyet.

Vi setter i gang
Først av alt skal vi teste sykkelen før vi monterer på modulen, slik at vi har noe å sammenligne med. Bias starter med å sjekke lufttrykket i dekkene. Det er viktig for å få rett informasjon i benken. Trykket skal på denne modellen være 40 bar på bakhjulet og 30 bar fremme.
Street Boben rulles opp på benken og diverse ledninger blir koplet til. Deriblant føres en føler for å måle luft/bensin forholdet inn i eksosanlegget. For at målingene skal bli nøyaktigst mulig må alle ”drag” utføres på varm motor. Etter at sykkelen har fått varmet opp er Bias i gang med første drag. Så slipper han gassen og venter litt og tar drag nummer to. Alltid to målinger smiler Bias, da får vi det mer nøyaktig. Tenningen slås av og vi setter oss for å se på kurvene. Her får vi hestekrefter og dreiemoment.
Kurven som er interessant for oss er den som beskriver blandingsforholdet. Her ser vi som antatt at denne Harleyen får for mager blanding. Den stipplede røde linjen viser det ideelle 13,1/1 blandingsforholdet. Den røde og grønne linjen er målt blandingsforhold på de to dragene. Altså får sykkelen for lite bensin i begynnelsen av akselerasjonen.

Installasjon
Vi triller Harleyen ned fra dynoen og bort til verkstedsbenken. Bias finner fram den modulen som passer til denne Street-Boben. Det er en rekke forskjellige typer, det har med plugger og tilkoblingsmuligheter å gjøre. Her er det bare ”plug and play” som det heter. Pluggene passer godt overens med kontaktene på sykkelen så det går greit. Eneste og største problemet er at det på mange motorsykler er veldig liten plass til en slik modul. Bias flytter på ledninger, dytter, puster og peser, etter en times tid er alt på plass.

Tilbake til benken
For andre gang blir Street-Boben trillet opp på Dynoen og alle ledninger blir montert som sist. Så går Bias i gang med å finne et program som passer denne sykkelen. Dette tar litt tid, da det er utallige filer som letes gjennom for å finne de rette spesifikasjonene. Omsider finner vi det optimale programmet og det blir lastet med på Power-commanderen. Sykkelen startes og får tid til å varme seg opp før vi starter testingen. Bias tar to drag og konstaterer at den forsatt får for lite bensin. Da justers Power-commanderen manuelt på selve boksen. Her kan en justere bensinmengde i tre nivåer. Lavt turtall, mellom og høyt. Kurven fra siste drag viser at den enda får for lite i starten av akselerasjonen. Bias er for andre gang inne på boksen og justerer den manuelt. Vi starter opp igjen og tester et nytt drag. Nå viser det seg at Street-Boben får så optimal blanding som mulig. Kurven viser også at antall hester og dreiemoment er det samme. Forskjellen er bare at nå blir den bedre å kjøre. I følge Bias skal vi nå være kvitt ”jagingen” og responsen på gasspådraget vil bli kjappere. Så nå er tiden kommet for å se om det merkes forskjell ute på asfalten.

”Kjekkere sykkel”
Jeg pakker meg inn i kjøreutstyr og tar turen ut på Lyngdals landeveier for å  teste resultatet. Det går ikke lenge før jeg med et smil konstaterer at her har det skjedd ting ja. ”Jagingen” er helt borte og en merker  tydelig  at responsen er bedre. I det hele tatt er Street-Boben kjekkere å kjøre. Man kan ligge jevnt i 60 eller 70 km/t og den kjente nykkingen har Power-commanderen fjernet.

Hva er vitsen?
Da jeg kom hjem var det flere kamerater som kom innom for å høre hvordan sykkelen fungerte nå, og hvor mange hester vi fikk tunet den til. Da jeg forklarte at det verken var flere hester eller mer dreiemoment, kom jo spørsmålet. Hva i svarte er vitsen da?
De refererte til at folk tuner bilene sine og da øker de effekten radikalt. Jeg forklarte etter beste evne at dette gjøres som regel på biler med turbo. Da kan en koble hjernen på bilen i sammen med en datamaskin og øke ladetrykk på turboen og justere opp diesel eller bensinmengde. På en original Harley er det jo verken kompressor eller turbo. Power-commanderen har først og fremst forbedret kjørekomforten.
Dessuten ligger nå alt godt til rette for å trimme sykkelen. Da kan man skifte potter, luftfilter, kammer osv. Så finner man et program til Power-commanderen som passer til de delene en har montert på. Vips, igjen er sykkelen optimalt justert.

Fosna Mc Forum